29 juli, 2010

Mygg

Solen sjönk ihop till en oval strax ovan horisonten. Både himmel och fält skimrade i gulrosa nyanser och Johanna andades in den sköna kvällsluften. De långa skuggorna svalkade brisen och gjorde vistelsen utomhus till dagens höjdpunkt.

Vis av erfarenhet hade Johanna trätt myggnät över den bredbrättade halmhatten och noga vikit in kanterna under kragen innan hon gick ut i kvällen. Nu kunde hon njuta av den friska sommarluften utan att ständigt behöva veva armarna runt huvudet för att hålla de flygande blodslugarna borta. Myggens vibrerande vingslag hördes över gräshoppornas spel och lövkronornas prassel, men iförd sin skyddsutrustning kunde hon strunta i det välbekanta surret som vaknade varje kväll i skogskanten.

Med sekatören i högerhanden, bepansrad med trädgårdsvantar av mjukt skinn synade hon rosenbuskarna. Några rosor med anfrätta kronbad på grund av förmiddagens regnskur klipptes bort, annars fanns inget att ansa i de välskötta rabatterna. Hon stack in näsan bland honugsrosornas lockande doft.

Floret på den hemmagjorda mygghatten fastnade bland rosornas taggar och det krävdes en hel del tålamod att lirka loss den. Med bara en liten reva i skyddsnätet satte Johanna tillbaka hatten på huvudet och började arbetet med att vika in kanterna under kragen när hon upptäckte att det kliade väldigt mycket precis i hårfästet bakom ena örat.

8 kommentarer:

 1. Fridfull historia. Du förmedlar lugnet i tillvaron på ett mycket trovärdigt sätt. Bra!

  SvaraRadera
 2. Ja lugn mysig historia. Dom kan klia bra dom rackarna :)

  SvaraRadera
 3. Rogivande och riktig sommarkänsla i läsningen. Lagom mycket mygg :)

  SvaraRadera
 4. Fint. Ojämn kamp. Meningen som börjar "Några rosor..." litet klumpig och övertydlig.

  SvaraRadera
 5. Ja, fridfull historia, säger jag med. Känner doften av rosor. Sommarkänsla.

  SvaraRadera
 6. Välformulerat och vackert. "Blodslugarna"? Ska det vara blodsugarna eller har du hittat på ett eget ord, undrade jag? Kan ju vara en hopslagning av slug och sug :-).

  SvaraRadera
 7. Brukar hoppa över naturbeskrivningar men dina är fina. Det känns som man är där.

  SvaraRadera