24 juni, 2012

Att ignorera

"Jag gör det bara för min egen skull", säger många och menar antagligen att de inte är ute efter att skaffa en ny partner. Det är ologiskt att påstå att en halvtimmes makeup framför spegeln varje morgon, följt av en kvarts rengöring av ansikte och hals varje kväll skulle vara enbart för egen njutning och välbefinnande. Det håller inte att påstå att klädbudgeten på tvåtusen kronor i månaden inte har påverkats av andras åsikter. Tatueringen på ländryggen kan omöjligt vara oberoende av tidstrender och yttre påverkan.

Självklart gör vi det för andra. Vi är sociala varelser som är beroende av vad andra tycker och tänker för att må bra. Det går inte att strunta i omgivningen. Däremot borde vi bli mer medvetna om vad det är som påverkar oss och därmed kunna lära oss varför vi beter oss på samma sätt som de flesta andra, trots att vi inbillar oss att vi är unika.

Att verkligen göra något för sin egen skull är att helt bortse från vad andra tycker och förväntar sig. Hur många kan, med handen på hjärtat, ärligt påstå att så är fallet?

En tupplur på soffan, trots att barnen är hungriga, skulle kanske kunna klassas som något du gör för din egen skull. Att välja att sova trots att andra behöver dig. Om det nu inte är så att du känner att du måste sova för att sedan klara av att ta hand om familjen, för i så fall är det ju ändå med de andra i tankarna som du väljer att tillfredsställa dina egna behov först.

Vill du ignorera omgivningen och bara göra saker för din egen skull, måste du isolera dig. Leva ensam och utan nya intryck så länge att det bara är dina egna behov och önskningar som styr vad du gör och hur du väljer att se ut.

7 kommentarer:

 1. Filosofiskt och i viss mån också sant. Men kanske lite hårt? Kloka tankar som tar sig uttryck i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Vi bryr oss nog mer om vad andra tycker och tänker, än vi vill erkänna :)

  SvaraRadera
 3. Intressanta tankar du tar upp men varför koppla ihop dem med ett ansvar man tagit på sig (genom att skaffa barn)?
  Hur vi väljer att vilja se ut är intressant nog att tänka omkring :)

  SvaraRadera