11 september, 2010

Något som försvinner

"Det här företaget är uppbyggt av sunt bondförnuft. Vi har fattat beslut utifrån den dagliga verksamheten. Det är inte en styrelse med trendiga kapitaloptimeringsformler som har format företaget utan engagerade ägare som varit på plats varenda dag och som ser vad som händer på plats.

Kan du inte se vad det är som driver personalen? Förstår du inte att det är enkelheten som är vinstformeln? Du borde kunna hitta svaret bland alla rapporter, siffror och analyser du har begärt in.

Om du klev ner från din höga, akademiska trebenta pall, kastade ifrån dig dina balanserade scorekort och skrynklade ihop arken med antecknade lageroptimeringsformler och använde dem för att torka bort ditt dreglande avkastningsbegär, så skulle du som är så intelligent och beläst nog kunna skönja den verkliga orsaken till att bolaget genererar vinst år efter år.

Tro det eller ej, bondförnuft existerar fortfarande, även om det blir allt med sällsynt. Förnuft har aldrig någonsin kunnat läras ut på högskolor och universitet och tyvärr har den akademiska världen inte heller haft förmåga att förvalta det förnuft som sökt sig dit genom årens lopp. I stället har det skapats sådana som du, förlästa, penninglystna och egoistiska kapitalförvaltare som innerst inne faktiskt tror att man kan leva av pengar som sådana.

Försvinn är du snäll, knapra på dina slantar om du tror att det gör dig mätt. Låt oss fortsätta jobba med fötterna på jorden och matjord i fickorna. Vi är inte missunsamma, får vi bara slippa dina teorier och rationaliseringsprinciper så ska du se att vi fyller ditt bankkonto nästa år också."

1 kommentar: